Nemzeti Sportközpontok

2020-ig több mint 14 milliárd forint jut a hazai úszás fejlesztésére

Az idén 639 millió, 2020-ig pedig összesen 14 milliárd forinttal támogatja a hazai úszás fejlesztését a kormány.

Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár erről azon a szerdai sajtótájékoztatón beszélt, amelyet közösen tartott Gyárfás Tamással, a hazai sportági szövetség (MÚSZ) elnökével a MÚSZ hosszú távú fejlesztési koncepciójáról, kiemelten az utánpótlás-nevelési programról.

A médiaeseménynek otthont adó Kőér utcai uszodában a “Minden gyermek tanuljon meg úszni” elnevezésű program részeként óvodás és iskolás csoportok edzenek, a jelenleg 12-13 éves korosztály legjobbjait szűrő monitoringrendszerrel e program keretében választják ki a 2017-es budapesti junior-világbajnokságon induló fiatal úszókat is.

A sajtótájékoztatónak is érdemi háttérrel szolgált a kicsik vizes edzése a Turi György vezetőedző irányította kőbányai műhely “munkahelyén”. Elhangzott, hogy a Kőér utcai uszoda történelmi helynek számít, mert – ahogy az államtitkár fogalmazott – sok magyar bajnok, olimpiai győztes itt kezdte az úszást, például a sportág ötszörös ötkarikás aranyérmese, Egerszegi Krisztina is.

Simicskó István kiemelte a magyar edzők hozzáértését, és úgy fogalmazott, hogy amikor a kormány 16 kiemelt sportág rendkívüli támogatása mellett döntött, okkal lett a leginkább kedvezményezett éppen az úszás. Elmondta, hogy 2020-ig egészen pontosan 14,157 milliárd forintot tesz ki az állami támogatás teljes összege, ebből jut a versenysport mellett létesítményfejlesztésre, utánpótlás-nevelésre, élműhelyekre egyaránt.

Az államtitkár kitért rá: hatalmas sportdiplomáciai sikerként értékelendő, hogy a junior-vb után Magyarország adhat otthont a 2021-es felnőtt vizes világbajnokságnak. Ez nagy lehetőség és felelősség is egyben – tette hozzá, egyszersmind annak a reményének adott hangot, hogy a budapesti vb-n a magyar úszás is remekelni fog, és sok hazai érem születik.