Nemzeti Sportközpontok

Budapest is helyszíne a 2020-as Eb-nek

A budapesti Puskás Ferenc Stadionban rendezhetik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság három csoportmérkőzését és egy nyolcaddöntőjét – döntött az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága Genfben.

Budapest is bekerült azon tizenhárom város közé, amely otthont adhat a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseinek. Az Puskás Ferenc Stadionban három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt tartanak majd. Ha a magyar válogatott kijut, két találkozót biztosan az új arénában játszhat. A létesítmény  68 ezer férőhelyes lesz, és a tervek szerint 2018-ra készül el.

“Az Európa-bajnokság mérkőzéseit kontinensszerte játsszák, ez minden korábbinál több szurkoló számára biztosít lehetőséget arra, hogy megtapasztalják, milyen egy varázslatos viadal rendezőjének lenni. A nyertes tagszövetségek is rengeteget profitálnak ebből a lebonyolítási rendszerből, az Európa-bajnokság ugyanis nagyszerű lehetőséget biztosít a labdarúgás fejlesztésére a rendező országokban” – mondta az UEFA elnöke, Michel Platini. Hozzátette: a 2020-as Európa-bajnokság az új típusú kvalifikáció és a több országot is bevonó rendezést tekintve is pozitív visszhangra talált az UEFA tagszövetségei részéről.

Az UEFA 2011-ben jelentette be, hogy az Eb fennállásának 60. évfordulója alkalmából 2020-ban 13 ország egy-egy városában rendezik meg a kontinentális tornát.

A két elődöntő és a finélé Londonban lesz. Három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek adhat otthont Budapest mellett Amszterdam, Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Dublin, Bilbao, Glasgow és Brüsszel. Három csoportmeccset és egy negyeddöntőt rendezhet Baku, Róma, Szentpétervár és München.

Összesen 19 kandidáló volt, közülük hat – Minszk, Szófia, Szkopje, Jeruzsálem, Stockholm és Cardiff – nem lehet részese a 2020-as Eb-nek.

További információ, képek és videó az új Puskás Ferenc Stadionról ide kattintva érhető el.