Nemzeti Sportközpontok

Elhelyezték a pécsi Kosárlabda Akadémia alapkövét

Olyan utánpótlás-nevelő intézmény épül, amely miatt nemcsak Magyarországról, hanem az egész régióból is érkezhetnek Pécsre akár családostul tehetséges fiatalok, akik a legmagasabb színvonalú szakmai képzésben és a legjobb technikai feltételek között szeretnék megalapozni jövőjüket a sportágban – jelentette ki az eseményen Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára 2017. április 26-án.

A Rátgéber Kosárlabda Akadémia szakmai bázisán nyugvó Nemzeti Kosárlabda Akadémia alapkőletételével egy XXI. századi színvonalú, Európában is egyedülálló kosárlabda utánpótlás-nevelő sportkomplexum építése kezdődik meg Pécsett.

Az egykori szennyvíztelep helyén megvalósuló Akadémia egy 3 pályából álló kosárlabdacsarnokkal, állandó lelátóval 400 fő számára, 1500 fővel bővíthető mobil lelátóhellyel rendelkezik majd. A kiszolgáló helyiségeken túl a sportkomplexum működéséhez kapcsolódó 60 férőhelyes kollégium, irodák és előadótermek is megépülnek.

Az új épületegyüttes alkalmas lesz élmezőnybeli kosárlabdázók nevelésére, felkészíti a fiatalokat a hazai és nemzetközi szintű sportpályafutásra. A több mint 2,5 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló Akadémia szakmai felkészültségével és programjaival a mozgássérült sportolást is elősegíti, a sportág specifikus egészségügyi-rehabilitáció hátterét is biztosítja.

 

(Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Fotó: Budai Béla, NSK)