Nemzeti Sportközpontok

Császár–Komjádi Sportuszoda energiahatékonysági beruházása

Back

Császár-Komjádi Sportuszoda energiahatékonysági beruházása

Pályázati azonosítóKEOP-5.6.0/12-2013-0003 

Pályázat tárgya: Császár-Komjádi Sportuszoda energiahatékonysági beruházása

Támogatás összege: 360 000 000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt megvalósítása:  2014. 06. 01. – 2015. 09. 30.

Kedvezményezett neve, elérhetősége

Nemzeti Sportközpontok
Cím: 1146 Budapest, Istvánmezei út 3-5.
Telefon: 06 1 471-4100
Fax: 06 1 471-4103
E-mail: titkarsag@mnsk.hu

Közreműködő szervezet neve, elérhetősége

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság
Cím: 1134 Budapest, Váci út. 45.

A projekt rövid leírása

A Császár-Komjádi Sportuszoda energiahatékonysági beruházása: fő hőközpont felújítása, radiátor-csere és termosztatikus szelepek beépítése, vízgépészet hőellátási köreinek teljes körű korszerűsítése, HMV ellátás részleges korszerűsítése, hőközpontok víz csatorna rendszerének felújítása, fedett uszodatér légtechnikai rendszerének cseréje, edzőterem, öltöző és előcsarnok légtechnikai rendszerének cseréje, előcsarnokhoz és öltözőhöz csatlakozó vizesblokk elszívásának korszerűsítése, világítás korszerűsítése.

Megvalósult az energiahatékonysági projekt

A Nemzeti Sportközpontok  Európai Uniós támogatásból valósította meg a „Császár-Komjádi Sportuszoda energiahatékonysági beruházása” című projektet. A Projektgazda a fejlesztésre a „Központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásai” pályázati felhívás keretein belül nyert Európai Uniós támogatást és a KEOP-5.6.0/12-2013-0003 azonosítószámon nyilvántartott projekt kivitelezését valósította meg. A fejlesztés keretében a Császár-Komjádi Sportuszoda fűtési, HMV és világítási rendszereinek korszerűsítése történt meg, továbbá a műszaki tartalom kibővült az Észak-magyarországi Általános Olimpiai Központ – Tata Súlyemelő Csarnok épületének felújításával.

A beruházás a Császár-Komjádi Sportuszoda, és a Tata Súlyemelő Csarnok energia-takarékosságának javítását célozta meg megújuló energiafelhasználás részarányának növelése mellett.

A Császár-Komjádi Sportuszodában a használati melegvíz előállítása került kiváltásra korszerű, energiahatékony technológiával. Emellett hő visszanyerő szellőzés létesült, valamint fűtéskorszerűsítés valósult meg, továbbá a beltéri világítási rendszerek korszerűsítéséhez kapcsolódó szakaszolásokat és mozgásérzékelők kerültek kialakításra, valamint a fényforrások, világítótestek kerültek lecserélésre..

Az Észak-magyarországi Általános Olimpiai Központ – Tata Súlyemelő Csarnok esetében az épület külső hőszigetelést kapott, az elavult nyílászárók a követelményeknek megfelelő korszerű változatra kerültek kicserélésére, illetve az energiahatékonyság növelése érdekében gépészeti korszerűsítés történt.

A projekt közvetett célja az épületek hőveszteségének csökkentésével a fűtéshez szükséges felhasznált  földgáz mennyiségének, ezáltal a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentése. A beruházás hozzájárult a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedéséhez.

A projekt finanszírozása a Kohéziós Alapból, és a hazai központi költségvetési előirányzatból valósult meg.