Nemzeti Sportközpontok

Fejlesztések az Ormai László Asztalitenisz Csarnokban

Nemcsak a válogatottnak, hanem a Budai Asztalitenisz Akadémiának is otthona lesz az Ormai László Csarnok. A sportág hazai fellegvárában több fejlesztést is végeznek.

Háromoldalú megállapodást kötött a Nemzeti Sportközpontok, a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a II. kerületi önkormányzat az Ormai László Asztalitenisz Csarnok működtetéséről. Rögzítették továbbá azt is, hogy a létesítmény ad otthont a magyar válogatott edzéseinek, illetve a Budai Asztalitenisz Akadémiának, amely a hazai utánpótlás-nevelés egyik legfontosabb bázisa lesz. Az együttműködés része, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat hozzájárulási nyilatkozattal támogatta a csarnok energetikai megújítását.

Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok vezetője üdvözölte a szerződést, és azt mondta, előremutató energetikai fejlesztések indulnak hamarosan a Marczibányi téri létesítményben.

„A Nemzeti Sportközpontok sikeres uniós pályázatának köszönhetően a csarnok már felújított tetejét napelemekkel borítjuk be. A kivitelezés néhány napon belül elkezdődhet, és október végére befejeződhet. Annyi energiát termelnek majd ezek a napelemek, hogy a csarnok éves fogyasztásának 40-50 százalékát fedezni tudják, így évente nagyjából kétmillió forintot spórolhatunk meg. Sokkal jobb helye lesz ennek a pénznek, ha visszaforgatjuk a sportágba, és új felszereléseket vásárolunk belőle, vagy a fiatalokat tudjuk támogatni” – fejtette ki.

Vígh László emlékeztetett rá, hogy a létesítményben az utóbbi időben több felújítást is végeztek. Legutóbb a világítást korszerűsítették, a lámpatesteket cserélték ki.

Az NSK vezetője az újonnan alakult Budai Asztalitenisz Akadémia kapcsán beszélt az utánpótlás-nevelés fontosságáról is.

„Régebben itthon csak labdarúgó akadémiákról hallottunk, de ma már tisztán látszik az a folyamat, hogy a többi sportág is sorra veszi át ezt a képzési rendszert. Balatonbogláron nemzeti kézilabda akadémiát építünk, Pécsett pedig hamarosan egy új kosárlabda akadémia várja majd az ország legtehetségesebb játékosait. Fontos pontok ezek az utánpótlás-nevelés felemelkedésében” – emelte ki Vígh László.

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere szerint a háromoldalú szerződésnek köszönhetően közösen lehet a létesítmény fejlesztését szolgáló programokba belevágni, és a csarnok valóban 21. századivá válhat.

„Azt javaslom a gyerekeknek, hogy használják úgy a csarnokot, mint egy olyan helyet, ahova bármikor hazatérhetnek” – tette hozzá a polgármester.

Az intézmény szabad kapacitásait kihasználva a II. kerületieknek is eljárhatnak pingpongozni térítésdíj ellenében.

Simicskó István sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a létesítményfejlesztésekkel lehet méltó körülményeket teremteni ahhoz, hogy minél több fiatal sportoljon. Mint mondta: a cél az, hogy 2018-ra félmillió igazolt versenyző legyen és naponta 1,2 millió gyerek sportoljon.

Pósfai Gábor, a Magyar Asztalitenisz Szövetség alelnöke reményét fejezte ki, hogy az Ormai László Csarnok mellett az ősszel átadandó Tüskecsarnokban is otthonra talál a sportág. A tervek szerint a XI. kerületi létesítményben rendezik majd a 2016-os asztalitenisz Európa-bajnokságot.

A megállapodás alkalmából rendezett II. Kerületi Asztalitenisz Kupán négy kategóriában, 15 asztalon mintegy százan indultak.