Nemzeti Sportközpontok

Balaton Uszoda

Vissza

Az uszoda a Balaton északkeleti partján, Balatonfűzfőn található. Az 50 méteres nagymedence alkalmas rangos versenyek megrendezésére, a kismedencében egyéni és csoportos úszásoktatásra is lehetőség van. Szauna és szolárium is várja a látogatókat.

Medencék, szolgáltatások

Nagymedence:
50 méteres, 8 pályás, 2 méter vízmélységű feszített víztükrű medence, ami alkalmas úszó- és búvárúszó versenyek, vízilabda mérkőzések, valamint műúszó bemutatók lebonyolítására.
Vízhőmérséklet: 28 Celsius fok

Kismedence:
80 cm-ről 130 cm-re mélyülő vízszintjével rendkívül népszerű az idősebb úszók és a gyerekek körében. A kismedencében egyéni és csoportos úszásoktatásra is van lehetőség, szakképzett oktatók babaúszás órákat is tartanak. Vízhőmérséklet: 32 Celsius fok

Kapcsolat

cím: 8184 Balatonfűzfő, Uszoda út 1.

telefon: 00-36-88-598-250

email: balatonuszoda@mnsk.hu

Olimpiai központ vezető: Dala Tamás

létesítményvezető: Schlakker Imre

email: ischlakker@mnsk.hu 

Megközelítés

Fűzfő a Balaton északkeleti csücskében található, az uszoda autóval az M7-es autópálya és a 8-as út irányából is gyorsan elérhető. Az autósokat tágas, ingyenes parkoló várja, míg az autóbusszal érkezők az uszoda bejárata előtti megállóban szállhatnak le.

Egyéb sportolási lehetőségek

A Balaton Uszoda mellett található a városi stadion, amely további sportolási lehetőségeket kínál: tenisz, labdarúgás, kosárlabda, kézilabda.

Szintén az uszoda tőszomszédságában építették ki az egész évben nyitva tartó balatoni bobpályát. A Balaton Uszodától néhány kilométerre – Veszprém irányában – található az ország legjobb koronglőtere.

Nyitva tartás, árak

A Balaton Uszoda a környező települések úszást, szaunázást kedvelő lakosainak kedvenc kikapcsolódási helye.

A medencékben úszósapka használata kötelező. Lehetőség van úszósapka és fürdőlepedő kölcsönzésre.

A létesítmény és a medencék nyitvatartási idejét befolyásolják a profi sportolók edzései és az esetleges versenyek, így elindulás előtt érdemes érdeklődni a 00-36-88-598-250-es telefonszámon.

Nyitvatartási idő: minden nap reggel 6-tól 21 óráig

Jegy-, bérletárak

(3 órás tartózkodási idő, kivételt képez a  kísérő jegy)

Felnőtt

1050 Ft

Napközbeni jegy (09 és 14 óra közötti érkezessel) munkanapokon

650 Ft

Ifjúsági (18 éves korig) és nyugdíjas

700 Ft

10 alkalmas felnőtt bérlet

9500 Ft

10 alkalmas ifjúsági (18 éves korig) és nyugdíjas bérlet

5900 Ft

Szauna belépő

450 Ft

 

Versenysport

A Balaton Uszoda a vizes sportágak egyik fontos felkészülési, edzőtáborozási helyszíne. A hazai és nemzetközi versenyekre rendszeresen itt készülnek műúszó, búvárúszó, triatlon és természetesen úszó válogatott sportolók, például Cseh László és Hosszú Katinka.

A magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai is visszajáró vendégeknek számítottak az utóbbi években Balatonfűzfőn. A létesítmény emellett a helyi és megyei úszó, illetve vízilabda klubok otthonául szolgál edzések és versenyek idején.

Az uszoda története

Balatonfűzfő sokáig a hazai vegyi- és papíripar fellegvárának számított. Az állami vállalatok támogatásával épült 1979 és 1981 között a fűzfői uszoda, amit az akkori legfejlettebb technikával szereltek fel.

Az ünnepélyes átadás 1982 áprilisában volt, akkortól használhatták a két fedett medencét a környék lakói, a turisták, és nem utolsó sorban a profi sportolók. 1997-ben itt rendezték a búvárúszó és uszonyos Európa-bajnokságot. A Balaton Uszoda mára a régió meghatározó jelentőségű sport, oktatási, idegenforgalmi és rekreációs célokat szolgáló létesítményévé alakult.

Tudta-e?

  • Évente több mint 100 ezer ember látogatja az uszodát.
  • A próbaüzem alatt annyian keresték fel a létesítményt, hogy a medencében a vendégeket kézi hangosbeszélővel kellett irányítani.
  • Ebben a vidéki uszodában tartottak először középsős óvodásoknak úszásoktatást.
  • A medencéket Balaton vízzel töltik fel, és az egyetlen sportuszoda ahonnan a medencetérből balatoni panoráma látható.
  • Az uszoda 1982 óta – szinte sérülésmentesen – négy nagyobb gyárrobbanást és 1985. augusztus 15-én egy erős földrengést is átvészelt.