Nemzeti Sportközpontok

Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok

Vissza

Az 1941-ben épült Nemzeti Sportcsarnok Magyarország első fedett sportcélú létesítménye. A legendás csarnokban és a hozzá kapcsolódó épületekben sok száz gyerek sportol, de profi versenyzők – köztük olimpiai és világbajnokok – is itt készülnek a hazai és nemzetközi viadalokra.

Felszereltség, szolgáltatások

Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok
A 400 négyzetméteres küzdőtér, amelyhez 1900 fős lelátó tartozik alkalmas aerobic, asztalitenisz, birkózó, cselgáncs, karate, ökölvívó, ritmikus gimnasztika, súlyemelő és vívó viadalok illetve mérkőzések megrendezésére.
A létesítményben található ezen kívül egy tornacsarnok, egy birkózóterem, egy cselgáncsterem, valamint egy kis és egy nagy vívóterem.

Egyéb kiszolgáló helyiségek: hét öltöző, sajtószoba, protokoll helyiség, szauna, büfé, orvosi szoba;

Jégszínház
– ökölvívóterem: a 12 x 15 méter alapterületű termet az ökölvíváson kívül kick-box edzésekre is használják;
– két asztalitenisz terem: ezekben egyszerre 10 asztal helyezhető el, 336 fős lelátó tartozik hozzá;
– cselgáncs terem
– evezős és kajak-kenu tanmedence

Uszoda
A 25 méteres, 6 sávos medencét legtöbbször az úszók és az öttusázók használják. Alkalmas mozgássérült sportolók edzéseinek, illetve versenyeinek megtartására.
A medence felszereltsége: központi fűtés, vízforgató, víztisztító;

Kapcsolat

cím: 1146 Budapest Istvánmezei út 3-5.

telefon: 00-36-1-471-4202

email: nemzeti@mnsk.hu

Budapesti Olimpiai Központ vezető: Csabai Gábor

létesítményvezető:

Megközelítés

Autóval: A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok a XIV. kerületben, a Budapesti Olimpiai Központ területén található és a Thököly út felől az Istvánmezei úton lehet megközelíteni. Parkolni a csarnok előtt lehet.

Autóbusszal: A bejárat 2-3 perc sétára van a 7-es BKV busz Dózsa György úti megállójától.

A sportcsarnok története

A Nemzeti Sportcsarnokot 1941-ben adták át, ez volt Magyarország első sportcélokra épült csarnoka. 2010-ben, a hétszeres olimpiai bajnok vívó születésének századik évfordulóján kapta meg a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok nevet. A csarnok mellett építették fel 1954-ben a Jégszínházat, majd 1981-ben készült el az uszoda a Nemzeti Sportcsarnok szomszédságában. A 25 méteres uszodát 1991-ben felújították. A Gerevich Aladár sportcsarnokban és a hozzá tartozó épületekben számos világversenyt rendeztek az elmúlt évtizedekben. Helyszíne volt például – a teljesség igénye nélkül – öttusa (1969, 1992), vívó (1975), illetve súlyemelő (1990) világbajnokságnak, valamit aerobic és szumó Európa-bajnokságnak. Rendszeresen rendeznek vívó Világkupákat és itt bonyolítják több sportág országos bajnoki küzdelmeit is. A csarnok emellett alkalmas koncertek, táncversenyek, szalagavató bálok, kiállítások, konferenciák, egyházi, üzleti és politikai események megrendezésére is.

Versenysport

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban és a hozzá kapcsolódó létesítményekben sok száz gyerek sportol napi rendszerességgel, de profi versenyzők – köztük olimpiai és világbajnokok – is itt készülnek a hazai és nemzetközi viadalokra. Itt készült például a londoni olimpiára a tornászok közül Berki Krisztián és Hidvégi Vid, a birkózó válogatottból Módos Péter, Lőrincz Tamás és Deák Bárdos Mihály, a kardozó Szilágyi Áron, Kasza Róbert öttusázó és Joó Abigél judós. A létesítményeket legtöbbször a torna, a birkózó, a vívó, a cselgáncs, a taekwondo és az öttusa szövetség használja.

Szabadidősport, lakossági szolgáltatások

A sportcsarnok létesítményeit elsősorban egyesületek igazolt versenyzői használják, de emellett – bizonyos részeit – szabadidős sportolók is igénybe vehetik. Uszoda: a 2012-es évtől megnyitotta kapuit a lakosság számára, a szabad pályák függvényében lehet úszni. Nagyterem: amatőr csapatok is bérbe vehetik foci vagy röplabda mérkőzésekre További információk: nemzeti@mnsk.hu vagy 00-36-1-471-4303

Rendezvények

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok a sportesemények mellett alkalmas koncertek, táncversenyek, szalagavató bálok, kiállítások, konferenciák, egyházi, üzleti és politikai események megrendezésére. A kiváló adottságokkal rendelkező létesítményben évente több szalagavatót tartanak, különleges hangulata miatt pedig több filmet is forgattak már az épületben. A Nemzeti Sportközpontok vállalja konferenciák és céges sportnapok megrendezését is a létesítményben. További információk: nemzeti@mnsk.hu vagy 00-36-1-471-4303

Tudta-e?

  • Magyarország első fedett sportcsarnoka a Nemzeti Sportcsarnok (1941)
  • A FIFA 2013-as focijáték reklámfilmjét is itt forgatták, Karim Benzema és Joe Hart közreműködésével.

Galéria