Nemzeti Sportközpontok

Kőér utcai uszoda

Vissza

A Kőér utcai uszoda világhírű magyar úszók, valamint vízilabdázók otthona. Emellett a létesítmény Budapest egyik legjelentősebb utánpótlásnevelő-bázisa.

Bemutatkozás

Az uszodát 1983-ban adták át a Spartacus Kőér utcai sporttelepén. A „Spari” úszó és vízilabda-szakosztályának akartak a létesítménnyel megfelelő otthont teremteni, azóta is kizárólag igazolt versenyzők használhatják. A legújabb tervek szerint azonban hamarosan a szabadidő-sportolók is úszhatnak majd a Kőér utcában.

A létesítményt eleinte csak a Spartacus sportolói használhatták – köztük olimpiai és világbajnoki érmes versenyzők – aztán a 90-es évek végétől a Honvéd vízilabdázóinak is ez lett az otthona. 2004-ben – DOMINO-BHSE néven – a magyar bajnokságot, a Bajnokok Ligáját (akkori nevén Euroligát) és az Európai Szuperkupát is megnyerte a csapat.
Az uszoda jelenleg is a Groupama Honvéd otthona, a mérkőzéseket 700 szurkoló láthatja a helyszínen.
Az úszó és a vízilabda szakosztályokban nagyon komoly utánpótlás-nevelés zajlik, így a Kőér utcai uszodában naponta több száz óvodás, illetve iskolás gyerek ismerkedik meg a vizes sportágak alapjaival.

Kapcsolat

cím: 1103 Budapest, Kőér utca 2/b.

telefon: 00-36-1-262-0168

e-mail: koeruszoda@externet.hu

létesítményvezető: Koncz Péter

Pálya- és medencebérlés:

telefon: 00-36-30-749-7396

e-mail: koeruszoda@externet.hu

Megközelítés

Tömegközlekedéssel:

  • 3-as metróval a Határ út megállóig, onnan nagyjából 5 perc séta
  • 99-es busszal a Kőér utcai uszoda megállóig

Medencék, szolgáltatások

Fedett medencék

33 méteres versenymedence – vízmélység: 1,9 méter, vízhőfok: 25-27 Celsius

Tanmedence (20 x 6 méter) – vízmélység: 1,07 méter, vízhőfok: 30-32 Celsius

Egyéb szolgáltatás: tornaterem, futófolyosó

 

Versenysport

Kovács Ágnes, Cseh László, Szivós Márton – csak három a rengeteg úszó és vízilabdázó közül, akik „fél életüket” a Kőér utcai uszodában töltötték, és készültek a versenyekre, illetve meccsekre. A nemzetközileg is elismert úszóműhely megállás nélkül ontja az újabb és újabb tehetségeket. A létesítmény egész évben alkalmas edzések, edzőtáborok, versenyek, valamint bajnokságok, kupák megrendezésére.

Szabadidősport, lakossági szolgáltatások

Az uszodát egyelőre szabadidő-sportolók nem használhatják, de a tervek szerint hamarosan előttük is megnyílik a létesítmény. A gyerekeket nyáron napközis táborok, ősztől tavaszig úszótanfolyamok várják.

Tudta-e?

A Kőér utcai uszodába a medencék burkolatait egy osztrák cég szállította. Érdekesség, hogy a medencék burkolata rozsdamentes acéllemezből készült, ami itthon egyedülálló.

Galéria