Nemzeti Sportközpontok

Millenáris

Vissza

A Millenáris a Budapesti Olimpiai Központ területén található döntött kanyaros kerékpáros pálya. Nyáron főleg a kerékpározók, télen jégkorongozók használják. Az 1800-as évek végén épült létesítményt sokan a magyar versenysport bölcsőjeként emlegetik, itt játszott először nemzetközi mérkőzést magyar labdarúgócsapat.

A Millenáris Velodrom felújításával kapcsolatban megalkotásra került a 1408/2016. (VII. 29.) kormányhatározat, amely szerint a létesítményben állagmegóvó felújítás végeznek majd. A beruházás a budapesti olimpiai pályázattal összefüggő sportinfrastruktúra fejlesztésektől elválasztva valósul majd meg.

Versenysport

A betonborítású kerékpárpálya hossza 412 méter, a kanyarok dőlésszöge 36,6 fok. Ugyanúgy, ahogy több mint 110 évvel ezelőtt megálmodták, manapság is pályakerékpáros edzéseket és versenyeket tartanak a Millenárison. Télen a stadion középső részén jégpálya üzemel. A szezon októbertől áprilisig tart, főleg utánpótláscsapatok edzéseit tartják a pályán, mérkőzések megrendezésre nem alkalmas.

A Nemzeti Olimpiai Központ részeként megújul a Millenáris Velodrom, a beruházásról ide kattintva tudhat meg többet.

Kapcsolat

cím: 1146 Budapest, Szabó József utca 3.

telefon: 00-36-1-471-4202

email: nemzeti@mnsk.hu

Budapesti Olimpiai Központ vezető: Csabai Gábor

létesítményvezető:

Megközelítés

A Millenáris a XIV. kerületben, a Budapesti Olimpiai Központ területén található. Autóval a Thököly út felől a Szabó József utcán lehet megközelíteni.

A bejárat néhány perc sétára van a Thököly úton, illetve a Stefánia úton közlekedő BKV-járatok megállóitól.

A pálya története

A Millenáris sokak szerint a magyar sport, illetve versenysport bölcsője. 1896-ban épült, a Magyarország ezeréves fennállását ünneplő, millenniumi rendezvénysorozat sportprogramjainak helyszíneként. A Millenáris volt Budapest első kifejezetten versenycélra szánt létesítménye. A stadiont a két világháború között – mások mellett Hajós Alfréd tervei alapján – alakították át világszínvonalú kerékpáros létesítménnyé. 1928-ban kerékpáros világbajnokságnak adott otthont és egészen 1944-ig zavartalanul működött. A pályaburkolatot az 1950-es és az 1970-es években is felújították, a műemléki védettséget élvező, 3000 fős fedett tribünt pedig 1996-ban, a centenárium kapcsán hozták rendbe.

1928 után még három világbajnokságot rendeztek a pályán: 1949-ben és 1954-ben főiskolás kerékpáros vb-t, 2001-ben pedig kerékpáros futár vb-t. A Millenáris azonban nem csak a kerékpáros múltja miatt kitörölhetetlen része a magyar sporttörténelemnek. 1897. október 31-én itt játszott először nemzetközi mérkőzést magyar labdarúgócsapat: a Hajós Alfréddal felálló Budapesti Torna Club az osztrák Vienna Criquettel csapott össze. A Millenárison ezen kívül is sok labdarúgó-mérkőzést, atlétikai- és tornaverseny, boksz- és jégkorongmeccset, sőt még autós rodeót is rendeztek. A Millenáris volt az ország második műjégpályája.

Tovább

Szabadidősport

A Millenáris pályáján csak szövetségi versenyengedéllyel rendelkező sportolók kerékpározhatnak. Télen amatőr hokicsapatok bérbe vehetik a Millenáris jégpályáját. További információ: nemzeti@mnsk.hu vagy 00-36-1-471-4303.

Rendezvények

A Millenáris a sportversenyek mellett alkalmas konferenciák és céges sportnapok megrendezésére is. Az utóbbi években a Millenáris legjelentősebb rendezvényévé nőtte ki magát a Velodrom Oldtimer Show.

Tudta-e?

  • Hiába osztottak ingyenjegyeket, a remélt kétezer helyett csak néhány száz néző látta 1897. október 31-én a BTC és a bécsi Criketter focimeccsét. A lelkes magyarok 2-0-ra kikaptak a sokkal tapasztaltabb, angol légiósokkal megerősített osztrákoktól.
  • A Millenáris kitűnő hely stéher, vagyis motorvezetéses kerékpárversenyek megrendezésére.
  • Hajós Alfréd és társa 110-120 kilométeres óránkénti sebességre tervezte a pálya döntött ívét.
  • 1992-ben új motorvezetéses világcsúcsot állított fel Filutás Árpád: 500 kilométert kerékpározott egy speciális motor mögött mintegy 8 és fél óra alatt.