Nemzeti Sportközpontok

Nemzeti Kosárlabda Akadémia – Pécs

Vissza

A pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia a sportág kiemelt fontosságú központja lesz.

Bemutatkozás

A pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia célja, hogy olyan nemzetközi szinten ismert létesítmény jöjjön létre, amely alkalmas a minőségi utánpótlás-nevelésre. A program három alappillére a tömegesítés, a minőség és a modern létesítmény.

Kapcsolat

Nemzeti Sportközpontok

cím: 1146 Budapest, Hermina út 49.

tel: +36 1 471 4100

fax: +36 1 471 4103

e-mail: titkarsag@mnsk.hu

Megközelítés

A telek, amelyen az akadémia fekszik majd, a Megyeri úttól és a pécsi vásártértől nyugatra helyezkedik el.

Beruházás

A kormány összesen 1,9 milliárd forinttal – 1088/2014.(II.28.) – támogatja az Akadémia fejlesztését. A központot a Pécsi-víz völgyében, az Expo Center és a Pécs Pláza között, a volt szennyvíztelep helyén alakítják ki. A beruházás a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával fog megvalósulni.

A tervezési program alapján 424 fős fix lelátó, több mint ezer főre bővíthető mobil lelátó, három szabványos méretű kosárlabda pálya, 32 db 2 fős kollégiumi szobák, 2 betegszoba, 2 db apartman, valamint kültéri pályákat is tartalmazó csarnok és kollégiumi épületek kerülnek kivitelezésre.

Ütemezés: az alapkő elhelyezésre került április 26-án.

Érdekességek

„A munkacsarnok megépülésével világszínvonalú infrastruktúrát kap a Nemzeti Kosárlabda Akadémia. A hangsúly a funkcionalitáson lesz, a három, egymással párhuzamos kosárlabdapályát magában foglaló edzőcsarnokot iskolaidőben az akadémia sportolói használják majd, az iskolai szünetekben pedig edzőtáboroknak és nemzetközi tornáknak is otthont ad majd a csarnok és a kollégium, ahol egyszerre négy csapatot is el tudunk szállásolni” – közölte Rátgéber László.

 

Pécs 1992-ben érdemelte ki a kosárlabda városa titulust, abban az évben, amikor az első nem budapesti bajnokcsapatot avatták.

Rátgéber László kilencszeres magyar bajnok és kupagyőztes a Péccsel, a Szpartak Moszkvával Euroliga-győztes, és ő az egyetlen magyar kosárlabdaedző, aki a női és a férfi válogatott szövetségi kapitányi posztját is betöltötte.

Az edzőcsarnok játékterét természetes megvilágításáról polikarbonát felülvilágító gondoskodik. Ez olyan szórt fényt biztosít a csarnokban, amely ideális a használhatóság szempontjából és az épület energetikai koncepciójában is fontos szerepe van.

Tovább

Galéria