Nemzeti Sportközpontok

Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program

Vissza

A program keretében turistaszállók és menedékházak újulnak meg. Az a cél, hogy „osztrák körülmények” fogadják a kirándulókat, így több ember mozogjon és kiránduljon.

Bemutatkozás

A kormány 2014 márciusában határozott a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program elindításáról. 2016 során országszerte turistaszállók és menedékházak újulhatnak meg. Az a cél, hogy 50 ezer lépésenként, vagyis 30 kilométerenként találjanak a kirándulók olyan létesítményeket, amelyekben olcsón, jó színvonalú szálláshoz jutnak.

Kapcsolat

Nemzeti Sportközpontok
cím: 1146 Budapest, Hermina út 49.
tel: +36 1 471 4100
fax: +36 1 471 4103
e-mail: titkarsag@mnsk.hu

Tudta-e?

Téry Ödön (1856-1917), a Temes megyei születésű orvos a magyar turistamozgalom egyik megalapítója volt. Bejárta a Pilist és a Börzsönyt, majd a Tátrában túrázott. Több csúcsot ő mászott meg először a Magas-Tátrában. Téry Ödön alapította az első dobogókői menedékházat.

Beruházás

A beruházás keretén belül felújításra kerülnek a meglévő épületek, turistaházak. A tervezési koncepció alapján teljes körű energetikai felújítás fog megvalósulni, miközben a helyi értékek figyelembevételével készül az építészeti koncepció. A program 5 helyszínből áll:

  • Galyatető Turistaház
  • Hidegkúti Kulcsosház
  • Szentendre Lajos forrás
  • Rodostó Turistaház
  • Kisgyón – Balinka Turistaházak

Támogatás: 1904/2013. (XII.05.) Kormányhatározat

Ütemezés:

Engedélyezés: 2016. IV. negyedév

Kivitelezés több ütemben valósul meg, várható megkezdése: 2017. II. negyedév

Kivitelezés várható befejezése: 2017. IV. negyedév

A programról mondták

„Szeretnénk minőségi kikapcsolódási lehetőséget nyújtani az embereknek, ezért épülnek sorra a sportlétesítmények az országban, és ezért fejlesztjük a szabadidősporthoz kapcsolódó infrastruktúrát is. Ennek része a túrázás is, hiszen kiviszi az embereket a természetbe, jó levegőn, egészséges körülmények között kirándulhatnak” – mondta Vígh László

„A Téry Ödön Program csak az első lépés a szabadidősporttal kapcsolatos beruházásoknál, hamarosan ugyanis egységes program indul a kerékpár-, a lovas- és a vízisportok létesítményeinek fejlesztésére” – mondta Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke.