Nemzeti Sportközpontok

Tüskecsarnok

Vissza

A versenysport és a szabadidős sportélet budapesti fellegvára a Tüskecsarnok. Kulturális eseményeknek, koncerteknek és kiállításoknak is otthont tud adni.

Bemutatkozás

A Tüskecsarnok modern, látványos, sokoldalú központ. Az InfoPark és az ELTE lágymányosi kampusza melletti sporttelepen található létesítmény csaknem húsz sportágat tud befogadni, így az ország egyik legmodernebb sportkomplexumában versenyeznek, edzenek és szurkolnak az ide érkezők.

További információk: tuskecsarnok.hu.

Kapcsolat

Tüskecsarnok
cím: 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 7.
tel: +36 1 255-2100 és 255-2101
fax: +36 1 255-2105
e-mail: tuskecsarnok@mnsk.hu

Megközelítés

A Duna jobb partján, a XI. kerületi InfoPark mellett, nem messze a Petőfi és a Rákóczi hídtól.

Tömegközlekedés: a közelben megáll a 4-es és a 6-os villamos.

Történet

A Tüskecsarnokot eredetileg 1993-ban kezdték építeni, a tervezett budapesti világkiállításra, de a beruházást leállították. A kormány 2012-ben döntött arról, hogy befejezi a félkészen álló létesítményt.

Vélemények

„Az úszásnak és a vízilabdának akkora szüksége van a Tüskecsarnok mellé épülő uszodára, mint egy falat kenyérre” – mondta Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány.

„Újbuda új sportfellegvára nemcsak a kerületiek és az egyetemisták számára lesz nagy öröm, ezzel a főváros és az ország is gazdagodik” – mondta Simicskó István.

Versenysport

A 4000 fős csarnok hazai és nemzetközi sportesemények helyszíne. A központi aréna cserélhető burkolatot kapott, ezzel gyakorlatilag az összes teremben űzhető sportág versenyeinek megrendezésére alkalmas. Beépültek a jégkészítéshez szükséges gépek és vezetékek, így a Tüskecsarnok a jeges sportágak eseményeinek is otthont ad. A négy tornatermet és két edzőtermet edzésre, felkészülésre használhatják a profi versenyzők, emellett diagnosztikai labor és 35 öltöző található a létesítményben. A csarnok alatt kétszintes mélygarázst alakítottak ki, amelyben 435 autó fér el.

A Tüskecsarnok mellett a sportuszodában versenyek megrendezésére alkalmas 50 méteres medence, a hozzá kapcsolódó mintegy ezerfős lelátó, állítható mélységű tanmedence, valamint wellness részleg és kiszolgáló funkciókat biztosító helyiségek kaptak helyet.

Szabadidősport

A létesítmény várja a mozogni, sportolni vágyó vendégeket, akik a két squashpályát, a konditermet, a spinning gépeket, a fitnesz és a wellness részleget is használhatják. A Tüskecsarnok az egyetemi és főiskola sportélet fővárosi fellegvára is.

Rendezvények

A Tüskecsarnok kulturális eseményeknek, így koncerteknek és kiállításoknak, valamint konferenciáknak és céges rendezvényeknek is otthont ad.

Ár- és Díjszabás.

Érdekességek

A csarnok tetején összesen 84, egyenként hat méter magas, piramis alakú, üvegből készült „tüskét” helyeztek el, hogy természetes fény jusson az arénába. Innen kapta nevét a létesítmény. Az épület tüskéi speciális éjszakai világítást kapnak, ezzel a tervezők reményei szerint Budapest egyik új látványossága.

A csarnok a Papp László Budapest Sportaréna, a debreceni Főnix Csarnok, a győri és a veszprémi aréna után az ötödik legnagyobb fedett sportkomplexum Magyarországon.

A 2012-2013-as idényben a Tüskecsarnokban felállított mobil jégpályán játszotta mérkőzéseit a Kanada Magyar Hokiklub SE.

Galéria