Nemzeti Sportközpontok

Új Puskás Ferenc Stadion

Vissza

Bemutatkozás

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség az új stadionnal benyújtotta pályázatát a 2020-as Európa-bajnokság mérkőzéseinek rendezésére. Ezzel az arénával Budapest jó eséllyel kandidálhat akár Bajnokok Ligája-, akár Európa Liga-döntő rendezésére is.

A létesítmény tervezője a Középülettervező Zrt. (Közti), az építtető a Nemzeti Sportközpontok.

 

 

Idézetek

 

„Olyan világszínvonalú infrastruktúrát építünk ki, amely új lendületet ad a magyar versenysport számára, egyszersmind alkalmassá teszi hazánkat a legrangosabb nemzetközi sportesemények befogadására. A magyarországi rendezésű világversenyek olyan nemzetközi figyelmet irányítanak hazánkra, amely nemcsak az ország megítélése, presztízse szempontjából kifizetődő, hanem hozzájárul a magyar idegenforgalom teljesítményéhez. A beruházás a foglalkoztatottság növelését eredményezi, és széles magyar vállalkozói körnek ad munkát” – fejtette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

A Magyar Labdarúgó Szövetség az új stadionnal benyújtotta pályázatát a 2020-as Európa-bajnokság mérkőzéseinek rendezésére. Ha elkészül az aréna, akkor Budapest jó eséllyel pályázhat akár Bajnokok Ligája-, akár Európa Liga-döntő rendezésére is.

Tovább

Stadion a stadionban

Az új stadion tervezése előtt három koncepció vetélkedett egymással: a régi mellett, a régi helyén vagy a régiben épüljön meg Magyarország legnagyobb sportlétesítménye. A „stadion a stadionban” koncepció megvalósítása nem csak a labdarúgás, hanem az egész magyar sport javát szolgálja. Az új Puskás Ferenc Stadionban végre világszínvonalú körülmények között készülhetnek a rangos nemzetközi versenyekre Magyarország legeredményesebb sportolói és legtehetségesebb utánpótláskorú versenyzői.

Tervezett menetrend

 

2016 – az átépítés kezdete

2019 – várható befejezés

 

 

 

Az eddigi toronyépület megmarad, a felújítás és a kibővítés után pedig a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum állandó központjává válik. A régi lelátót le kell bontani, maga a futballpálya valamivel távolabb kerül majd a toronyépülettől, az új, háromszintes nézőtér pedig jóval közelebb lesz a gyepszőnyeghez.

Vezető tervező: Skardelli György

Építtető: Nemzeti Sportközpontok

Tovább

Kérdésre válaszolva

Miért van szükség az új stadionra?

A több mint 60 éves Puskás Ferenc Stadion ügyének rendezése már nem halogatható tovább. Tarthatatlan helyzet, hogy a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseit olyan stadionban játssza, amely nem alkalmas profi meccsek rendezésére: nincs fedett tribün, egyes szektorok balesetveszélyesek, a nézők „látótávolságon kívül” ülnek. Méltatlan, hogy olimpiai és világbajnok sportolóink évtizedekkel ezelőtt épített, korszerűtlen edzőcsarnokokban készülnek a nagy világversenyekre. És nem törődhetünk bele abba sem, hogy világhírű sztárok, énekesek, együttesek Budapest helyett rendszeresen más közép-európai koncerthelyszínt választanak, mivel nálunk nincs olyan hely, ahol felléphetnének. Az új stadionnal egész Magyarország jól jár!

A stadion beszkennelése

Galéria