Nemzeti Sportközpontok

Nemzetközi judóközpont költözhet az új Puskás Ferenc Stadionba

Több száz külföldi versenyző készülhet Budapesten, amikor megépül az új multifunkcionális stadion. A hazai cselgáncssport fejlődése új lendületet kaphat.

Nagy örömnek és hatalmas lehetőségnek nevezte a Magyar Judo Szövetség elnöke, hogy a cselgáncsozók is az új Puskás Ferenc Stadionba költözhetnek.

Amint az a tervek csütörtöki bemutatásakor kiderült, az új Puskás Ferenc Stadionnal nem csak a labdarúgás, hanem az egész magyar sport jól jár. A régi lelátó és az újonnan épülő nézőtér közötti rész befedésével ugyanis több tízezer négyzetméteres edzőközpont jön létre, amelyet húsznál is több sportág képviselői, köztük a cselgáncsozók is használhatnak majd. Tóth László, a hazai szövetség vezetője azt mondta, óriási lendületet adhat a judo hazai fejlődésének, hogy új otthont kap a sportág.

„Boldogok vagyunk, hogy a cselgáncs központi felkészülési termet kap, eddig ilyen nem volt. Az új Puskásban olyan edzéslehetőség kínálkozik majd, amelyből a sportág valamennyi szereplője profitálhat. A javuló körülményeknek köszönhetően már a 2020-as olimpián jobb eredményeket érhetünk el” – fejtette ki Tóth László. Beszélt arról is, hogy a nemzetközi szövetséggel már közel a megállapodás arról, hogy az új edzőközpontot nemzetközi olimpiai felkészülési teremmé nyilvánítsák, így 150-200 külföldi versenyző is a budapesti tatamikon készülhetne fel a legrangosabb viadalokra.

„Ez óriási segítség lenne a magyar judósoknak is, mert a legjobb edzőpartnerekkel készülhetnének az idény nagy részében. A nemzetközi olimpiai központ felállítását a dunavarsányi edzőközpontban készítenénk elő, így az kisebb létszámmal akár már ebben az évben elindulhat, majd 2018-ban költözhet át a Puskás Ferenc Stadionba” – közölte az elnök.

Tóth László kiemelte: a multifunkcionális létesítmény nemcsak a felnőtt válogatott keret központja lesz, hanem az utánpótláskorú sportolók is használhatják majd. A tatamikon akár ezer gyereket is lehet versenyeztetni, ami máshol az országban nem megoldható.