Nemzeti Sportközpontok

Skardelli György: Életem legfontosabb munkája

Óriási megtiszteltetésnek és élete eddigi legfontosabb munkájának nevezte Skardelli György, hogy ő készíthette el az új Puskás Ferenc Stadion terveit.

„Hatéves koromban voltam először az akkori Népstadionban, egy kettős rangadón. Gyorsan megtanultam, hogy gól után először kell leülni, mert különben nem marad hely. Később is sokszor látogattam ki szurkolóként. Méltatlan állapot volt, hogy az utóbbi években csak 28 ezer nézőt tudott befogadni az aréna, és a felső karéj üresen tátongott” – mondta az új Puskás Ferenc Stadion vezető tervezője. Skardelli György 2010-ben kezdett el foglalkozni a felújítás tervezésével, a munkára hivatalos megbízást pedig 2013 augusztusában kapott a Közti Zrt., azóta napi 12 órában a terveken dolgozott, és szinte naponta egyeztetett Vígh Lászlóval, a Nemzeti Sportközpontok vezetőjével.

Skardelli György kiemelte: a „stadion a stadionban” elképzelés építészetileg nagy kihívást jelentett, de ettől válik majd teljesen egyedivé a létesítmény.

„A Népstadion korábban Európa egyik legszebb stadionja volt, nem akartam, hogy az épület nyomtalanul eltűnjön a területről. Azt szerettem volna, hogy a felhasználható karakterelemek – mint a toronyépület és a lépcsőpilonok – megmaradjanak, és szervesen épüljenek be az új stadionba. Az volt az egyik legnagyobb feladat, hogy olyan szerves egész jöjjön létre, hogy ha valaki később nézi meg az arénát, ne érezze a kettősséget, aki pedig már ismerte a régi Puskást is, az találja meg a korábban szeretett részleteket. Komoly munka volt a hatvan évvel ezelőtti építészeti értékeket vegyíteni a 21. századi elvárásokkal” – fejtette ki.

A vezető tervező szerint az új Puskás Ferenc Stadion igazi különlegességét a multifunckionalitása adja, a világon is egyedülálló, hogy több mint húsz sportágat fogad be egy létesítmény – és a régi lelátó és az újonnan épülő nézőtér közötti rész befedésével létrejövő tereket, csarnokokat akkor is meg lehet közelíteni és lehet használni, ha közben teltházas futballmeccs vagy koncert zajlik.

„Egyedi lesz a stadion tetején építendő 800 méteres panoráma-futópálya, ahonnan be lehet látni Budapestet. Különleges lesz továbbá az is, hogy szállodai és irodai szobák egy részéből be lehet majd nézni a stadionba” – tette hozzá.

Skardelli György beszélt arról is, hogy folyamatos egyeztetnek azokkal a tervezőkkel, akik a Nemzeti Olimpiai Központ kialakításában vesznek részt, mert fontos, hogy egységessé váljon az összkép.