Nemzeti Sportközpontok

Stadionbemutató – nyilatkozatok

Elkészültek az új Puskás Ferenc Stadion látványtervei, amelyeket sajtótájékoztatón mutattak be.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter azt emelte ki, hogy a létesítmény a labdarúgás mellett több mint húsz másik olimpiai sportág otthona lesz.

„Olyan világszínvonalú infrastruktúrát építünk ki, amely új lendületet ad a magyar versenysport számára, egyszersmind alkalmassá teszi hazánkat a legrangosabb nemzetközi sportesemények befogadására. A magyarországi rendezésű világversenyek olyan nemzetközi figyelmet irányítanak hazánkra, amely nemcsak az ország megítélése, presztízse szempontjából kifizetődő, hanem hozzájárul a magyar idegenforgalom teljesítményéhez. A beruházás a foglalkoztatottság növelését eredményezi, és széles magyar vállalkozói körnek ad munkát” – fejtette ki a tárcavezető. Hozzátette: cél az is, hogy felkészülés méltóbb körülményei további, még nagyobb magyar sikerekhez segítsék hozzá a versenyzőket, és példájuk egyre több fiatalt késztessen arra, hogy maga is sportolni kezdjen.

Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetője közölte, hogy a világon is egyedülálló létesítmény épül fel, hiszen a régi stadionban jön létre az új, kihasználva a két szerkezet közötti tereket.

„Tavaly tavasszal született döntés arról, hogy a stadion a stadionban koncepció alapján épüljön meg Magyarország legnagyobb sportlétesítménye. Korábban készültek olyan tervek is, hogy a mostani stadion mellett, esetleg a helyén legyen az új – végül hosszas hazai és nemzetközi szakértői egyeztetések után döntöttünk arról, hogy a régi stadionban épül fel az új Puskás Ferenc Stadion. A legfontosabb indok, hogy a magyar sportnak nem csak egy új labdarúgó-stadionra van szükséges, hanem egy olyan különleges létesítményre, amelyiket a többi sportág képviselői is használhatják. Vagyis nem kell például új edzőcsarnokot építeni az újabb olimpiai érmekre készülő vívóknak vagy éppen judósoknak, hanem elférnek itt, az új Puskás Ferenc Stadionban” – mondta Vígh László.

A futballstadion mintegy kétszázezer négyzetméter alapterületű lesz, a legmodernebb pályatechnikával és lelátórendszerrel, csaknem 68 ezer néző foglalhat helyet benne, míg koncertek esetén 80 ezres közönséget is fogadhat. A többi sportág számára készülő terek nagyjából 32 ezer négyzetmétert tesznek ki.

Vígh László beszámolt arról is, hogy az ország egyik legnagyobb épületében a futballpálya és a sportcsarnokok mellett helyet kap egy 180 szobás szálloda, egy kiemelt konferencia-központ, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, valamint a sportorvosi hátteret biztosító diagnosztikai laboratórium is. Igazi különlegességnek számít az a 800 méteres, hatsávos panoráma futópálya, amelyet a profik és az amatőrök is használhatnak majd.

„Az új stadion az egész magyar sportnak épül majd, hiszen az olimpiai számok versenyzői, az utánpótláskorúak és a szabadidősportot űzők is használhatják majd” – tette hozzá az építtető NSK vezetője.

Skardelli György vezető tervező arról beszélt, hogy amit lehet, megtartanak a régi épületből, például a lépcsőpilonokat vagy a toronyépületet, ahová majd a sportmúzeum költözik.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint a világ többi stadionjától jól megkülönböztethető lesz a különleges módszerrel felépülő létesítmény, amelyben majd kulturált környezetben szurkolhatnak a családok is. Emlékeztetett arra, hogy a szövetség megpályázta a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság három csoportmérkőzésének és a kieséses szakasz egy találkozójának rendezési jogát, előzőleg pedig szeretnének egy Európa Liga- vagy Bajnokok Ligája-döntőt a magyar fővárosba hozni.

A kiviteli tervek elkészülése után 2015-ben zárulhat le a közbeszerzési eljárás, majd megkezdődik az építkezés. A beruházás befejezése és a stadion átadása 2018-ban várható.