Nemzeti Sportközpontok

Szabó Lajos: Mindennél többet jelent, hogy állandó helyre költözhet a sportmúzeum

Az új Puskás Ferenc Stadion felújított és kibővített toronyépületében kap majd helyet a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum. Az intézmény igazgatója szerint 2018-tól minden olyan tervüket megvalósíthatják, amelyekre eddig nem volt lehetőségük. Szabó Lajos – akinek idén az UNESCO Nemzetközi Fair Play Bizottsága életmű-diplomát ítélt oda, a sportmúzeum pedig korábban a MOB Fair Play Bizottságától Trófea díjat kapott – azt mondta, hogy az állandó helyre költözés minden eddigi elismerésnél többet számít.

„A múzeum ezzel megfelelhet az alapító szándékának, állandó kiállításon mutathatja be a magyar sport felejthetetlen sikereit, a Puskás Ferenc Stadiont és a magyar labdarúgás történetét” – hangsúlyozta az igazgató.

Hozzátette, hogy ez hatalmas lépést jelent majd az intézmény életében.

„2018-tól megvalósíthatjuk mindazt, amit szeretnénk. A beruházó szívesen nyitná meg a létesítményt úgy, hogy az állandó kiállítás már áll, most még ugyanakkor nehéz megbecsülni, hogy a teljes palettát azonnal fel tudják-e vonultatni. Az biztos, hogy érdemes lesz majd eljönni már az első hetekben az új Puskás Ferenc Stadion toronyépületébe” – mondta Szabó Lajos.

Megjegyezte, hogy az állandó tárlatnak kellőképpen látványosnak és izgalmasnak kell lennie, így minden fontos darab nem kerülhet bele, de ezzel együtt is bőséges anyag áll rendelkezésre egy színvonalas kiállításhoz.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum állandó kiállítóhelye jelenleg a Papp László Budapest Sportarénához közel, a SportAgórán van, és az intézmény vándorkiállításokat is szervez, például a berlini magyar nagykövetségen júniusban nyílt meg az 1954-es berni labdarúgó vb-döntőt (NSZK-Magyarország 3-2) feldolgozó kétnyelvű tárlat, amelyet a tervek szerint ősszel Stuttgartban és Passauban is bemutatnak. A magyar-román labdarúgó-mérkőzésekről korábban készült kiállítás is újabb helyekre juthat el.

Ebben az évben itthon az 50 éves KSI, a hamarosan kezdődő nankingi ifjúsági olimpia, illetve az 50 évvel ezelőtti tokiói és a 30 éve megtartott Los Angeles-i olimpia lehet még kiállítás témája, emellett – mint arra az igazgató felhívta a figyelmet – hamarosan megkezdik a jövő évi Ezüstgerely kortárs művészeti pályázat előkészítését is.

Ebben az évben az UNESCO Nemzetközi Fair Play Bizottság életmű-diplomát ítélt oda Szabó Lajosnak, a sportmúzeum pedig már korábban megkapta a MOB Play Fair Bizottságának Trófea díját.

Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke méltatta Szabó Lajos életművét.

„Nála többet nem sokan tehettek a fair play jobb megismertetéséért, népszerűsítéséért. A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum számos tárlatán kapott szerepet a fair play témája, ahogy angol és magyar nyelvű vándorkiállításokon is. Nem kétséges, hogy Szabó Lajos messzemenően kiérdemelte a díjat” – mondta a sportvezető, aki örömét fejezte ki, hogy az új Puskás Ferenc Stadionban a sportmúzeum és számos olimpiai sportág is otthonra lelhet.