Nemzeti Sportközpontok

Tanuszodával gazdagodik Baranya megye is

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében 360 millió forintból megépülő tanuszoda alapkövét tették le 2016. december 7-én, Sásdon. A rendezvényen köszöntőt mondott Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára is.

A sásdi tanuszoda közvetlenül a Városháza mellett található telken épül fel. A létesítményben egy feszített víztükrű 6 pályás medence és egy tanmedence is helyet kap. Az épület – amely nyári időszakban kinyitható oldalával strandfunkciókat is elláthat – megjelenésében tükrözi majd a helyi építészeti hagyományokat.

Az ünnepélyes eseményen Boros Anita helyettes államtitkár beszédében kiemelte: „Napjainkban a sport pedagógiai és egészségügyi szempontból is kiemelt szerepet tölt be Magyarországon. A kormány célja, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni, ehhez új létesítmények szükségesek, amelyek közül számosat jelenleg is építünk a járásközpontokban.”

A kormány 2014-ben döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, a feladat 2015 áprilisában került a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. Az első ütemben országszerte 24 településen több mint 100 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda épül, és 5 komplett iskola-fejlesztés valósul meg. A kormánydöntés alapján a fejlesztésekkel járó kiadásokat teljes egészében hazai költségvetési forrás fedezi. A tanuszodák esetében a Magyar Állam az üzemeltetési költségeket és feladatokat is magára vállalta, ezáltal mentesítve a településeket a fenntartási kötelezettségek alól.

Az új tanuszodát várhatóan már jövőre birtokba vehetik a sásdi diákok.

(Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Fotó: Budai Béla NSK)