Nemzeti Sportközpontok

Vígh László: 2017 elejére elkészülhet a Millenáris Velodrom

Vígh László a létesítmény jelenlegi területén tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a Nemzeti Olimpiai Központhoz tartozó új Millenáris Velodromban elfér majd egy fedett, 250 méteres, nemzetközi szabványnak megfelelő – azaz világverseny megrendezésre alkalmas – kerékpáros pálya, egy BMX gyakorlópálya, a középső részén pedig a magyar tornasport új központját lehet kiépíteni.

Januárban lezárult a tervpályázat, 2017 elejére pedig elkészülhet a Millenáris – jelezte a kormánybiztos.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum munkatársai hangsúlyozták, hogy a létesítmény a magyar sport, illetve versenysport egyik bölcsője. Itt játszott először nemzetközi mérkőzést a magyar labdarúgó-válogatott. A kerékpáros viadalok mellett az elmúlt évtizedekben atlétikai és tornaversenyt, boksz- és jégkorongmeccset, és még autós rodeót is rendeztek a létesítményben.

A Millenáris jelenlegi állapota nem megfelelő. A falak sok helyen átáztak, a pálya versenyfelülete rossz minőségű, a lelátó romos.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány 2020-ig 2,8 milliárd forinttal támogatja a magyar kerékpársportot. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért és ifjúságért felelős államtitkára elmondta: a kormány most zárja azt a sort, amelyben a 16 kiemelt sportág sportágfejlesztési stratégiáját mutatja be a szövetségekkel közösen.

“Tervezhetővé, kiszámíthatóvá válik a jövő a sportágak számára, a lehetőségek javulnak. A kerékpáros vezetőktől kiváló programot kaptunk. A fő cél, hogy minél több gyermek kezdjen el kerékpározni” – mondta Simicskó István, miután kapott egy válogatott mezt, és egy görgőn álló bringán tekert több percen keresztül a KSI-s fiatalokkal együtt.

A Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke, Katona Kálmán a hosszú távú sportágfejlesztési program kapcsán kifejtette: 14 projektet mutattak be, ebben szerepel többek között az utánpótlásbázis szélesítése, eszközök beszerzése, edzőtáborok, versenyek szervezése, utazás világranglistás pontokat adó viadalokra és pályák felújítása minden szakágban.

“Elindultunk, és erre a támogatásra lehet alapozni” – fogalmazott, majd a kissé romos Millenárisra mutatva megjegyezte: “innen kell kiindulnunk. Az elsődleges cél, hogy sok gyermek kerékpározzon!”

(Forrás: MTI/NSK)